Dag 1-2    3    4    5    6    7-8




Deltalandskap



Rödnäbbad trut



Floden Ebro



Opåverkad miljö

<< Dag 6

Fågelskådning i Ebro-deltat

23 maj - Hela dagen ägnas åt fågelskådning i deltats norra delar. Deltat som bildas vid flodens utlopp i Medelhavet täcker en yta av 330 km2 varav 20% är naturskyddsområden. Det som inte är skyddat område domineras av oändliga risfält och de många kanalerna som genomkorsar området används till bevattning, men utgör också en viktig miljö för fåglarna.
   När vi kör på en av småvägarna genom risfälten ser vi ett 20-tal bronsibisar på ett översvämmat fält. Pupurhäger, kohäger, rallhäger ses i stora antal medan grå häger ses mer sällan. Dom första långnäbbade måsarna studeras ivrigt. Sandtärnor, skäggtärnor, fyller luftrummet tillsammans med fisktärna, småtärna, skrattmås, gulfotad trut och den rödnäbbade truten som är allmän i deltat.
   På väg mot lagunen Les Olles stannar vi till för att beundra dom vackra rödvingade vadaresvalorna som håller till på och jämte vägen. Det är verkligen något svallikt över den här fågeln som det går att komma riktigt nära. Trast- och grässångare är vanliga medan rörsångaren är mer fåtalig. Ute i lagunen fiskar ägretthägrar tillsammans med flamingos och en fiskgjuse håller utkik från en påle i vattnet. Vadarna har redan lämnat deltat och befinner sig redan i t ex Sverige. Svartbent strandpipare, rödbenor och skärfläcka ses dock i  stora antal.
 
24 maj - Efter frukost beger vi oss till södra deltat genom att ta en färja över Ebro.Vid kusten ser vi flera havssulor ute till havs liksom 200 kentska tärnor och  fyra skräntärnor. I vassarna sjunger vassångare, trastsångare och rörsångare. Flera dvärgrördromar ses fint.
   Efter idogt letande hittar vi områdets enda kamsothöna. Tofslärkan är allmän och vi ser  även korttålärka och dvärglärka. Senare på eftermiddagen försöker vi hitta dvärguvens dagkvist utan att lyckas. En bobyggande pungmes ger dock "plåster på såren" och den vackra
mesen betraktas när den bygger sitt märkliga bo, liknande en boll av växtull ytterst på en gren.
   Den goda turen med att se många olika arter höll i sig även då hemfärden inleddes 25/5 i mörkret tidigt på morgonen. En tornuggla var nära att flyga in i bilens framruta och strax därefter flög en rödhalsad nattskärra över vägen.

Trip report in English




Musselodling



Fiskare i lagunen



Spanska tjurar



Letar efter dvärguv