Dalarna 12 - 17 september 2023


Att fotografera i en svensk urskog är svårt. Den här bilden fångar lite av stämningen i Fulufjällets nationalpark.


Att fotografera en av Sveriges trevligaste fåglar, lavskrikan, var den främsta anledningen till mitt tredje besök i nationalparken.


Mina två första besöken vid Fulufjället var på våren. Då kan man se fåglar som nu i september flyttat mot söder, t. ex. ringtrast och forsärla.


En liten tjärn nedanför Fulufjällets platå. Platån ligger ungefär 900 meter över havet, och i dom små fjällsjöarna häckar storlom, sjöorre och smalnäbbad simsnäppa.


Ekorren håller gärna till vid besökscentret Naturum, där den äter frön vid småfågelmatningen.


Lavskrika.


Alla bilder på lavskrikan är tagna med ett 100 millimeters objektiv, och har du tur, och falukorv, kanske lavskrikorna äter direkt ur handen.


Utsikt över Österdalälven med Städjan i bakgrunden.


Idrefjällen.


Det gungar till på en gren, och strax sitter där en traststor fågel, grå med roströd stjärt och tittar med förvånad uppsyn.
Snart kommer ännu en lavskrika glidande ljudlöst genom luften, tills dom är fem sex stycken. En hel familj.Urskogens charmigaste fågel - lavskrikan.


Lavskrika.


Österdalälven.


Lavskrika.


När jag träffar utländska fågelskådare på resor ute i Europa, berättar dom gärna vilka fåglar dom helst vill se i Sverige.
Ugglorna ligger oftast i topp, spillkråkan likaså. Det finns säkert många fler, men "the Siberian Jay" är ofta överst på listan.