Dag 1-3    4    5     6    7-9
Dag 4 Grossglockner Hochalpenstrasse
 
 

Fuschertörl


Apfelstrudel


Franz-Josefs-Höhe


Murmeldjur


Silverboken
 

20 juni - "Ein Naturerlebnis der besonderen Art" står det att läsa i broschyren om Österrikes  mest berömda väg. Ja, efter den fina turen vi gjorde tidig förmiddag med klar sikt och fantastiskt väder i övrigt är det lätt att hålla med om den beskrivningen.
  Vi startade innan 8.00 och kör genom den 5 km långa tunneln förbi Zell am See. Vid Bruch pågår reparationsarbeten efter en stor lavin som tagit med sig delar av vägen. Något som verkar vara typiskt för den här delen av Österrike är dom många "gubbar och gummor" gjorda av trädstubbar som finns i trädgårdar och längs vägen.
    Från Fusch upp  till  Fuscher Törl  en sträcka  på 20 km är   stigningen
1 623 meter och alla vegetationstyper från blommande fält upp till evig is passeras. Uppe vid Fuscher Törl, 2 428 m finns ett café som drivs av en svenska. Här äter vi hennes berömda apfelstrudel, insuper den märkbart tunna alpluften och njuter av den storslagna utsikten. En stor rovfågel syns i glidflykt utmed en vit bergssida. I kikaren ser jag att det är en kungsörn. På senare år har man börjat sätta ut lammgam som funnits naturligt tidigare men som genom jakt dött ut. Lammgamen har ett vingspann på 2,7 m och är alltså tydligt större än kungsörnen.
   Uppe vid Fuscher Törl finns den lilla bergsjön Fuscher Lacke. Här har man mätt upp ett snödjup av 21 meter. En stickväg leder härifrån till Edelwisspitze på 2 571 meter. Från utsiktspunkten ses inte mindre än 37 toppar över 3 000 m och 19 glaciärer i ett fantastiskt panorama.
   Via en tunnel åker vi så i serpentiner, tillsammans med många motorcyklar som utnyttjar det fina vädret för en alptur. Snart nås Franz Josefs Höhe på 2 370 m. Här parkeras bussen och någon får se tre stycken gemser (stengetter) uppe på sluttningen, precis som om någon kedjat fast dom där som en turistkuliss.
  På väg mot info-centret ser vi flera murmeldjur alldeles intill vägen. Dom verkar gilla människor, eller är det så att människan skrämmer bort deras värsta fiende - kungsörnen.
    Så står vi då inför naturens urkraft. Österrikes högsta berg,  der Grossglockner på 3 798 meter och Österrikes största glaciär die Pasterze. När vägen byggdes (öppnad 1935) var glaciären i jämnhöjd med vägen. Genom uppvärmningen har glaciären smultit samman och idag  krävs  en längre promenad för att komma ner till den. Upp kan man åka linbana.
   Vi äter en gemensam lunch - bockwurst med sauerkraut. En alpjärnsparv sjunger förstrött och några alpkajor tittar förväntansfullt
   På hemväg görs ett stopp i den vackra byn Heiligenblut. Bland alla minnesmärken på byns kyrkogård finns den så kallade Silverboken. Den innehåller över 200 namn på alpinister som omkommit i bergen. Bland alla namn finns en svensk som försvann på 1950-talet och återfanns tre år senare.
    Vi gör också en avstickare in i Östtyrolen, passerar Lienz 30 km norr om gräsen till Italien.
 


Fuschertörl


Fuschertörl


Alpkajor


Pasterze


Gäciärsjö

<< Dag 1-3       Dag 5 >>